İnsan Psikolojisi ve Seyahat Etmek
Bu yazıda size seyahat etmenin insan psikolojisindeki olumlu etkilerinden bahsetmek istiyoruz. Hem uzman yorumlarını hem de seyahat ederken yaşadığım duygularımı sizlerle paylaşacağım.
Yazar: Volkan Gülergin

Bu yazıda size seyahat etmenin insan psikolojisindeki olumlu etkilerinden bahsetmek istiyoruz. Hem uzman yorumlarını hem de seyahat ederken yaşadığım duygularımı sizlerle paylaşacağım.
Uzmanlara göre seyahat etmek insan psikolojisine çok iyi gelen bir faaliyet. Araştırmalar sık seyahat etmenin iş motivasyonunu ve yaratıcılığı önemli ölçüden arttırdığını söylüyor. Farklı insanlar, farklı kültürler, farklı mekanlar görmek zihninizde kilitli kalmış kapıları açabilir. Olmak istediğiniz ile olmakta olduğunuz noktanın uzaklığı ve bu arayı nasıl kapatacağınızı planlamanızı, yollar bulmanızı sağlar seyahat etmek. Uzaklara yapılan yolculuk aynı zamanda kendi derinliklerinize de yaptığınız bir yolculuktur. Gündelik hayattan uzaklaşıp kendi içinize yapmış olduğunuz ziyaretlerdir her bir seyahat. Bir anlamda ruhunuz tazelenir.
Seyahat etmek beynimizin farklı yönlerini çalıştırmamızı da sağlar, bize esneklik kazandırır. Farklı yollar, farklı yemekler, farklı davranışlarla karşılaşmak bize hızlıca çözüm bulma, uyum gösterme yeteneği kazandırıyor. Araştırmalara göre işten eve giderken farklı yolları seçmemiz dahi beynimizin nöroplasitesini arttırıyor. Böylece problemleri çözmedeki yeteneğiniz artıyor, hızlanıyor.
Ziyaret ettiğiniz yerdeki alternatif yaşamlar, size bundan sonrası için farklı yaşam seçenekleri olabileceğini ve istenirse bu seçeneklerin değerlendirebileceğini gösteriyor. Seçeneklerin olduğunu bilmek dahi kişiye özgüven ve keyif veren çok önemli duygulardır.
Gördüğünüz o sahil, o orman, tatdığınız o farklı lezzet, gün batımının farklı hali, o inanılmaz festival, o kültürün yaptığı mimari, o insanların hal ve hareketleri, sizin başrolünüzdeki kısa bir film olacak. Ve size “ohh be yaşıyorum’’dedirtecek. Hayatınızdaki moda olduğu için bulunan pahalı nesnelerin gerekliliğini sorgulayacaksınız. Ve sonunda hayatın anlamının nesnelerde değil “o anlarda’’ olduğunu anlayacaksınız.